Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

ΚΑΓΚΟΥΡΟ

Ο πρώτος Ευρωπαίος που είδε καγκουρό ήταν ο Ολλανδός ναυτικός Πέλσαρτ, το 1629. Το πλοίο του είχε ναυαγήσει στην ακτή της Αυστραλίας. Βγήκε στη στεριά και ξάπλωσε στο χορτάρι να ξεκουραστεί. Ξαφνικά είδε ένα καγκουρό. Όταν έφτασε στην Ευρώπη τα είπε στους άλλους ταξιδιώτες. Το όνομά τους το πήραν από τον Άγγλο θαλασσοπόρο Τζέημς Κουκ, περίφημος εξερευνητής, το 1770, στην Αυστραλία. Όταν ο Κουκ ρώτησε τους Ιθαγενείς πώς λέγεται αυτό το ζώο του απάντησαν: << Καν γκου ρό >>, που σημαίνει πάνω-κάτω. Το αληθινό όνομα του Καγκουρό στη γλώσσα των Ιθαγενών είναι γολαρού και το λένε έτσι μέχρι και σήμερα. Αυτά που είχε δει ο Κουκ ήταν τα γαλαμπί όπως τα λένε οι Ιθαγενείς, και ανήκουν και αυτά στην οικογένεια των μακρόποδων.

Όλα όμως τα ζώα που τα λένε καγκουρό, μικρά ή μεγάλα ανήκουν στην τάξη των μαρσιποφόρων. Το όνομα μαρσιποφόρα προέρχεται από την αρχαία λέξη μάρσιπος, που σημαίνει σάκος και δόθηκε στα ζώα αυτά επειδή, η θηλυκιά έχει ένα είδος σάκου στην κοιλιά, όπου τα μικρά τους περνούν τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Στην κοιλιακή πλευρά του μαρσίπου υπάρχουν οι θηλές, απ' όπου τα μικρά καγκουρό θηλάζουν για μερικούς μήνες. Όταν γεννηθούν, η μητέρα γλείφει το τρίχωμα της κοιλιάς της κι ανοίγει ένα δρόμο ως τον σάκο, ώστε τα μικρά να μπορούν εύκολα να τον βρούν.

Η θηλυκιά γεννάει ένα, και καμιά φορά δύο, μικρά. Μερικοί επιστήμονες λένε ότι τα καγκουρό ζούσαν σε δέντρα, δεν είναι γνωστό πώς ή γιατί κατέβηκαν στο έδαφος. Ωστόσο ένα είδος τα δενδρόβια καγκουρό ξαναγύρισαν στα δέντρα όπου τρέφονται και κοιμούνται.

Τα καγκουρό διαφέροντας από πολλά ζώα δεν φτιάχνουν συνήθως φωλιές ή λαγούμια. Ζουν χωρίς να έχουν κανένα καταφύγιο, τριγυρνούν ελεύθερα και τρέχουν εδώ κι εκεί με καταπληκτικά πηδήματα που φτάνουν τα 6 έως 8 μέτρα και τα βοηθούν να τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα, σχεδόν ως πενήντα χιλιόμετρα την ώρα. Στηρίζονται στα δυνατά πισινά πόδια και στην ουρά ως πρόσθετο υποστήριγμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου